Terugblik concert 15 maart 2009 - KlarinetNsemble en Kwarts in Middelbeers

KWARTS

Kempisch Vocaal Ensemble
o.l.v. Jac Peeters
KlarinetNsemble Hilvarenbeek
o.l.v. Maarten Jense
Concert
op zondag 15 maart om 15.00 uur
in het Oude Kerkje te Middelbeers

Er zijn ook een aantal fotos voorafgaand aan het concert gemaakt: klik hier

Programma

Het KlarinetNsemble speelt:
-Bach - Toccata en fuga
-Schubert - Rosamunde (gedeeltelijk)
-Van der Roost - Suite Provençale (gedeeltelijk)
-Gabrieli - Canzon septimi toni nr. 2

Het gehele programma is alsvolgt:
1. KlarinetNsemble

2. Kwarts zingt:
- Madrigalen uit de Duitse Renaissance
- Clemens non Papa (1510-1656) : Es gingen zwei Gespielen gut
- Anonymus (c. 1450) : Der Wald hat sich entlaubet
- Heinrich Isaac (1450-1517) : Inssbruck, ich muss dich lassen
- Arnold von Bruck (1490-1554) : So trinken wir alle
- Hans Leo Hassler (1564-1612) : Im k¸hlen Maien (ism KlarinetNsemble)

3. KlarinetNsemble

4. Kwarts : Lamentations
- Thomas Tallis (1505-1585) : The Lamentations of Jeremaiah
Incipit lamentacio Ieremiae prohetae
Alephe Quomodo sedet sola civitas plena populo
Beth · Plorans ploravit in nocte
Jerusalem, convertere ad Dominum Deum tuum

Pauze

5.KlarinetNsemble

6. Kwarts: Madrigalen uit de Engelse Renaissance
-John Farmer (1559-1601) : A little pretty Bonny lass
-idem : Fair Phyllis I saw sitting
- Thomas Morley (1557-1602) : April is in my mistress face
- idem : Now is the gentle season

7.KlarinetNsemble

8.Kwarts + KlarinetNsemble
- Henry Purcell (1659-1695) : Rejoice in the Lord always
(arrangement Maarten Jense)

Het Kempisch Vocaal Ensemble Kwarts is een uniek ensemble uit de Brabantse Kempen. De vijf leden van het ensemble, allen woonachtig in deze streek, zingen al vele jaren in dezelfde samenstelling: Marie-José Castelijns, sopraan sinds 1987, Elma Groenenberg en Willemien de Blauwe, alten¬  sinds 1994, Jac Peeters, tenor en leider van het ensemble sedert de oprichting en Harrie Hendriks (bas) en samen met Jac Peeters oprichter van Kwarts in 1983. Het ensemble verzorgde concerten en andere muzikale optredens op vele plaatsen in Nederland, BelgiÎ, Engeland, Polen en Tsjechi√´, maar eerst en vooral in eigen streek: de Brabantse Kempen. Thuisbasis van Kwarts is de middeleeuwse Mariakapel op de historische Markt te Eersel, waarvan het ensemble dankbaar gebruik maakt voor haar repetities en concerten. Kwarts heeft zich gespecialiseerd in de uitvoering van muziek uit de Renaissance, die door het polyfone karakter bij uitstek geschikt is voor uitvoering door een klein ensemble. Kwarts heeft enige voorliefde voor de muziek van de Engelse componist Thomas Tallis. EÈn van zijn grootste composities, de klaagliederen van Jeremiah, wordt door het ensemble iedere twee jaar in de passietijd integraal uitgevoerd. Kwarts wijdde in 2001 de CD "If ye love me" geheel aan muziek uit de Engelse Renaissance. Naast vocale composities uitgevoerd door het vocaal ensemble, speelt Jac Peeters op deze CD orgelmuziek van Orlando Gibbons, opgenomen op het monumentale "van Hirtum-orgel" in de Hilvarenbeekse St. Petruskerk. In 1996 werd het 12 1/2-jarig bestaan luister bijgezet met de presentatie van een eerste CD: "Now is the gentle season" - een verzameling madrigalen, liederen en instrumentale muziek uit de Engelse, Spaanse, Italiaanse, Duitse en Franse Renaissance. In 2006 presenteerde Kwarts een derde CD: "Lullay my liking" , een Advents- en Kerst-cd in samenwerking met organist Rob Nederlof. Een van de hoogtepunten op deze CD is de anthem "Rejoice in the Lord always" van Henry Purcell.

Ter opening van het jubileumjaar "25 jaar Kwarts" maakte het ensemble in oktober 2007 een concertreis naar Dorset (Zuid-Engeland).-  Kwarts verzorgde er in de Middeleeuwse kerken van Litton Cheney en Burton Bradstock een viertal verschillende uitvoeringen. In 2008 verleende het ensemble o.a. medewerking aan een groots programma rond de Renaissance componist Orlandus Lassus. Het "zilveren jubileumjaar" werd op 14 december afgesloten met een Advents- en Kerstconcert in de Mariakapel te Eersel.


Jac Peeters (1957) volgde orgel- en pianolessen aan de Muziekschool van Hilvarenbeek bij Ad van Sleuwen en studeerde daarna hoofdvak orgel aan het Brabants Concervatorium te Tilburg bij Maurice Pirenne. In 1986 was hij finalist van het Zuid-Nederlands Orgelconcours in Boxtel. Als koorbegeleider is hij sinds 1977 werkzaam in de Hilvarenbeekse St. Petruskerk. Sinds 1980 is hij als cantor/dirigent verbonden aan de Petrus- en Pauluskerk te Tilburg. Ter gelegenheid van het vijfitg jarig bestaan van de parochie in 2006 componeerde hij de Petrusmis, die hij tijdens de parochiereis naar Rome met het Petrus- en Pauluskoor in de grote basilieken van Rome uitvoerde.
Samen met Harrie Hendriks richtte hij in 1983 Kwarts op. Onder zijn leiding specialiseerde dit ensemble zich in de uitvoering van muziek uit de Renaissance. Hij is sinds 1 januari 2007 als dirigent verbonden aan zangvereniging Zang en Vriendschap te Diessen.