KlarinetNsemble - Koperensemble - Kempisch vocaal ensemble Kwarts - 31 januari 2010 - Petruskerk Hilvarenbeek

Concert drie Ensembles in Petruskerk Hilvarenbeek - aankondiging

Op zondag 31 januari vindt er om 14:30 uur een concert plaats in de verwarmde Petruskerk (grote kerk) in Hilvarenbeek. Drie in Hilvarenbeek zeker niet onbekende ensembles treden dan op en het belooft een erg mooi concert te worden. De ensembles zijn het Koperensemble, Het Kempisch Vocaal Ensemble Kwarts en het KlarinetNsemble.

Het Koperensemble, onder leiding van Jan van den Eijnden, bijt het spits af met het Rondeau uit "Abdelazer" van de Engelse componist van barokmuziek Henry Purcell. Dit rondo was bedoeld als muziek bij een toneelstuk. Het KlarinetNsemble vervolgt het concert met het beroemde "Toccata en Fuga in d-mineur" van Johann Sebastian Bach. Dit werk is van origine een compositie voor orgel en is door de dirigent van het KlarinetNsemble, Maarten Jense, gearrangeerd voor het KlarinetNsemble.

Het derde werk wordt uitgevoerd door Kwarts, onder leiding van Jac Peeters. Kwarts zingt een lied van Heinrich Sch¸tz, een Duitse componist, van origine organist. Op het gebied van met name kerkmuziek wordt hij over het algemeen beschouwd als de belangrijkste luthers-protestantse componist voor Johann Sebastian Bach en daarmee sluit dit werk goed aan op de "Toccata en Fuga".

Bach komt tijdens het concert op 31 januari nog een paar keer voorbij. Het Koperensemble speelt de "Sarabande en Bourree", beiden van oorsprong muziekwerken met een danskarakter. Het KlarinetNsemble brengt samen met Kwarts, drie trompettisten uit het Koperensemble en een paukenist het werk "Gelobet sei der Herr (uit Cantate 129)" ten gehore, dat gecomponeerd is voor de viering van de Heilige Drie-Eenheid ("Triniteit") van ofwel het jaar 1726 ofwel het jaar 1727.

Om nog in de klassieke sfeer te blijven staat er een werk van Georg Friedrich H‰ndel op het programma van het KlarinetNsemble. Het gaat om het "Orgelconcert in Bes Op.4 Nr.6", waarbij Jac Peeters op orgel de solist is.

Naast de klassieke muziek, worden er ook muziekwerken van meer recente datum ten gehore gebracht. Zo laat het Koperensemble het publiek genieten van "Invocation", een prachtig klankwerk van de Haagse componist Marc van Delft. Het KlarinetNsemble speelt "Tribute to Youth", van de Noorse klarinettist/componist Halvor Lunde, waarin wordt getoverd met de kleuren van het klarinetensemble.

Voorts passeren werken van enkele Engelse componisten de revue. Het Koperensemble speelt twee muziekstukken van Peter Graham, waarbij bij ÈÈn stuk Jan van Knegsel uit de eigen gelederen van het Koperensemble de solo speelt op bugel. Kwarts zingt het stuk "Rejoice in the Lord Always" van Henry Purcell en wordt daarbij begeleid door het KlarinetNsemble.

Het concert op 31 januari wordt door het KlarinetNsemble en het Koperensemble afgesloten met het muziekwerk "Canzon septimi toni no. 2" van Giovanni GabriÈli,een dubbelkorig werk (dus voor twee ensembles), oorspronkelijk geschreven voor de Basiliek van San Marco in VenetiÎ.

De Petruskerk (grote kerk) leent zich uitstekend voor de uitvoering van genoemde muziekwerken door het Koperensemble, het KlarinetNsemble en het Kempisch Vocaal Ensemble Kwarts. Het wordt een mooi concert, niet alleen vanwege de diversiteit van de ensembles (koper, hout en vocaal), maar ook door de eenheid van muziekkeuze en samenwerking tussen de ensembles.