Za 26 & Zo 27 november 2011

Het Kempisch Kamerkoor in concert met KlarinetNsemble

Op 26 en 27 november voert Het Kempisch Kamerkoor het Gloria en Mass of the Children van John Rutter uit. Het Kamerkoor wordt bij deze werken muzikaal ondersteund door het KlarinetNsemble uit Hilvarenbeek, onder leiding

van Maarten Jense, dat ook zelf enkele werken ten gehore brengt. Het Gloria en The Mass of the Children zijn eigentijdse werken, maar liggen gemakkelijk in het gehoor. Rutter heeft de oorspronkelijk Latijnse tekst verdeeld in drie stukken met verschillende tempi. The Mass of the Children heeft hij in 2003 geschreven naar aanleiding van het overlijden van zijn zoon. Tussen de Latijnse tekst vlecht hij Engelse teksten van zestiende- en zeventiende-eeuwse dichters.

Het Kempisch Kamerkoor is in 1980 opgericht en bestaat uit 27 vaste zangers. Afhankelijk van een uit te voeren werk wordt de vaste koorbezetting aangevuld met projectzangers. Voor uitvoeringen worden soms beroepssolisten gecontracteerd. Muzikale kwaliteit en veelzijdigheid in repertoirekeuze hebben vanaf het begin de richting van het koor bepaald. Dat heeft in de loop der jaren geleid tot een onorthodoxe programmasamenstelling van talloze concerten. Koorwerken uit Middeleeuwen, Renaissance, Barok en Romantiek, maar ook van twintigste-eeuwse componisten zijn uitgevoerd in de Kempen en daarbuiten. Inmiddels wordt het koor gedirigeerd door Cees Wouters, die met groot elan deze lijn voortzet en artistiek vorm geeft.

Behalve Gloria en The Mass of the Children, kan het publiek op 26 en 27 november ook genieten van enkele muziekstukken, uitgevoerd door het KlarinetNsemble, daarbij vocaal vergezeld door de soliste Marieke Kanters. Op het programma staan: Toccata en Fuga van Bach, Pie Jesu van Faure, Pavane van Faure, Les Choristes van Coulais, With Tender Wind and You van Sakai.

Met deze werken kan het KlarinetNsemble haar veelzijdigheid ruimschoots laten horen. In Toccata en Fuga en With Tender Wind and You laten de klarinettisten behalve hun technische kwaliteiten ook horen dat subtiliteit prima afgewisseld kan worden met robuustheid. De werken waarin Marieke Kanters de vocale solos vertolkt worden gekenmerkt door een fragiliteit, die het publiek niet onberoerd zal laten.